Curcuma als tool voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Stop de bloedsuiker rollercoaster met Curcuma

Als je aan je gezondheid wilt werken, is het managen van je bloedsuikerspiegel vaak the best place to start. Zonder een goed functionerende insuline kan je lichaam zijn energie simpelweg niet goed beheren, en word je een speelbal van je context. Ben je als therapeut op zoek naar een sparring partner voor jouw vragen over het gericht inzetten van suppletie in de praktijk? Lees verder en plan jouw gesprek met in onderaan deze post!

Hoewel we als therapeuten weten dat er erg veel manieren zijn om aan je bloedsuikerspiegel te werken, zijn we ons niet altijd bewust van minder voorhand liggende oplossingen. Vandaag neem ik je mee in de spicy wereld van Curcuma als tool voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Nu, iedereen die zich min of meer heeft verdiept in de orthomoleculaire geneeskunde, heeft al gehoord van de 546.377.736.787.568 voordelen van Curcuma longa. Curcuma longa, ook wel bekend als “kurkuma” of “geelwortel,” is een specerij met een zeer lange geschiedenis binnen de ayurvedische en Chinese geneeskunde. Het voegt niet alleen kleur toe aan onze voeding, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen.

Kleurstof als super antioxidant

De meeste voordelen worden toegeschreven aan de zeer krachtige kleurstoffen (curcuminoïden) die het bevat, waardoor het een ware superantioxidant is. Curcuma wordt ook vaak ingezet als anti-inflammatoire verbinding. Het remt transcriptiefactoren binnen het ontstekingsproces, onderdrukt de cyclo-oxygenase (COX)-enzymen en moduleert zo ontstekingen. Bovendien beïnvloedt het de balans tussen T-helpercellen, waardoor het een belangrijke rol kan spelen bij immuunstoornissen zoals kanker en auto-immuniteit. Verder heeft het effecten op het brein en je neurotransmitters, omdat curcumine interfereert met de werking van monoamine-oxidase (MAO). Daarnaast bevordert het de snelle regeneratie van tight junctions en kan het worden ingezet bij een leaky gut.

Go for gold met een stabiele bloedsuikerspiegel

Last but not least toont recent onderzoek aan dat curcumine een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Hoe werkt dat precies?

  • Curcumine speelt een rol in het verbeteren van de insulinegevoeligheid door de expressie van bepaalde eiwitten en receptoren te verhogen. Dit omvat de activering van AMP-activated protein kinase (AMPK), een belangrijk enzym dat een rol speelt bij de regulatie van het glucose- en vetmetabolisme.
  • Curcumine kan de gluconeogenese, het proces waarbij glucose in de lever wordt geproduceerd, remmen. Dit gebeurt door het beïnvloeden van enzymen zoals phosphoenolpyruvaatcarboxykinase (PEPCK) en glucose-6-fosfatase, die beide cruciaal zijn voor de productie van glucose uit niet-koolhydraatbronnen.
  • De expressie van GLUT4 (glucosetransporter type 4) wordt bevorderd door curcumine, wat de opname van glucose in spieren en vetweefsel verhoogt.
  • Curcumine stimuleert phosphoinositide 3-kinase (PI3K) en activeert de insuline-signaleringscascade. Dit verbetert de glucose-opname door cellen, vooral in spier- en vetweefsel.
  • Daarnaast verbetert curcumine de integriteit van de darmbarrière, wat een gunstige invloed heeft op de samenstelling van het darmmicrobioom. Dit heeft op zijn beurt ook een positief effect op de glucosehuishouding. Een gezond microbioom kan het risico op insulineresistentie verlagen en de algehele metabole gezondheid verbeteren.

 

De complexe interacties van Curcuma longa met verschillende biochemische paden en enzymen maken het een veelbelovende natuurlijke tool om je bloedsuikerspiegel gemakkelijker te managen.

Naast de noodzakelijke inzet van lifestyle-ingrepen zoals voeding, bioritme, beweging en slaap, kan ook het gebruik van Curcuma longa je helpen om je bloedsuikerspiegelrollercoaster een beetje tot rust te brengen. 🙂

Curcuma longa for the win!

 

Heb je advies nodig over welke suppletie je optimaal kan inzetten?

Ik help je graag in een 10 minuten telefoongesprek met jouw vragen over Bonusan suppletie als therapie-voordeel voor jouw patiënt.