Het wordt dus echt tijd om rood vlees te schrappen uit het humane voedingsplan. Ook omwille van de niet menseigen Neu5G, die ook voor het microbioom funest zijn: pathogenen gedijen op enkelvoudige suikers, én op het dierlijke glycaan Neu5Gc.
De meeste symbionten zijn obligatoir polysachariden-eters. Uit plantenvezels maken ze SCFA, kortketige vetzuren. Dierlijke en plantaardige glycanen, zoals mannose en fucose, en Neu5Ac, een menseigen glycaan, (ook in vis, seafood en gevogelte) zijn essentieel, er zijn een heleboel goede bacteriën die zich er mee voeden. Maar rood vlees met zijn Neu5Gc is schadelijk.
Deze driehoeksverhouding zorgt voor conflicten tussen voedsel en de gezondheid van de mens én de aarde. Rood vlees is er op alle gebieden slecht voor.
Benigne tumoren zijn mens- en diereigen, maar maligne kanker is nieuw in de evolutie. Maar wat heeft het microbioom met kanker en rood vlees te maken?
In de ontwikkeling van het kanker/antikankerproces spelen diverse stappen een rol:
Een werkgroep paleontologen die hiervoor bewijzen zoekt, vond nergens bewijs van carcinomen of maligne tumoren; ook in geen enkel fossiel van Homo sapiens, vóór 30.000 jaar geleden. (NB. Er was één dinosaurus met carcinoom: een zeer snelgroeiende en grote soort, verder niets.)
Het eerste maligne carcinoom dateert van 6000 jaar geleden Er moet dus toen iets veranderd zijn.
Toen heeft Homo sapiens de Neanderthalers uit Europa weggejaagd, de laatste is gestorven van honger in Gibraltar (ze konden niet vissen). Want Homo sapiens is gaan jagen samen met wolven, en heeft alle wilde zoogdieren gedood… En dit heeft geleid tot veeteelt en akkerbouw.
Oermensen hadden hetzelfde microbioom als een baviaan, ze aten wel eens wat rood vlees; maar vanaf die periode is de mens dus als een gek rood vlees gaan eten uit wild en veeteelt.
Een tumorcel wordt pas onsterfelijk als de cel ernstig versuikerd is. Die cel herstelt altijd zijn telomeren met human telomerase reversetranscriptase, en heeft dan ‘extended life’. Telomeren- en telomeraseverlies behoort bij het normale verouderingsproces, maar een tumorcel ontsnapt hier aan.
En dan komt het SV40ER (simianvirus) er bij. Dit is een oeroud viraal gen dat voorkomt in alle dieren en de mens, maar helemaal in de diepte van de ui zit. Dus: dit wordt pas actief als de omgeving al die lagen van de ui afgepeld heeft. Hierdoor leert de cel Neu5Gc in te bouwen, en dan is die ‘immortalised’, onsterfelijk.
De eerste eukaryoot kon ooit duizenden jaren leven, hij kloonde zich continu naar identieke cellen… Toen was de evolutie nog verschrikkelijk traag…
Voeding met Neu5Gc induceert incorporatie ervan in de glycocalix van de cellen in plaats van Neu5Ac, en dit leidt tot immuun- en ontstekingsreacties, nieuwe bloedvaatjes, en zo tumorvorming en metastasering,… En dit gaat zo bij àlle kankersoorten.
Een cel in een chronische hypoxische omgeving, zal overgaan op anaerobe verbranding en Neu5Gc incorporeren, en dàn gaan immuunoglobulinen er aan plakken. Hierdoor ontstaat er een schild rond de tumor, zodat het immuunsysteem er niet meer aan kan. Versuikering, ontstekinkje, nieuwe bloedvaatjes, en de cel kan ontsnappen… En bij een totale metastase; dan is de tumorcel zo ge-Neu5Gc-d, dat deze niet meer menselijk is.
Neu5Gc is misschien niet de oorzaak van kanker, maar wel de motor van metastasering.
Uit alle zoogdieren en zoogdierproducten: het hoogste in rundvlees, in varkensvlees en iets lager in lam. Maar ook in melk en kazen (ook geitenkaas), een heel klein beetje in boter.
De hoeveelheid in vis en gevogelte is verwaarloosbaar, enkel zalm bevat wat Neu5Gc: het is een roofdier dat soms wel eens zoogdieren eet…
Neu9Gc kan gemetaboliseerd worden door de bacterie Emergencia timonensis: hij maakt er carnitine en TMAO van. En TMAO is als een krachtige bom: dit veroorzaakt ontsteking, de barrières gaan open, de industriële omgeving kan naar binnen,… en dit is duidelijk een vicieuze cirkel.
Zijn er microbioominterventies die bewezen effect hebben bij mensen met kanker?
Het is duidelijk hoe je kanker krijgt, het is de ongezonde omgeving die binnendringt: pesticiden, bisfenol,… allemaal hormonale molecules. En dan gaat de microflora oestrogenen in grote hoeveelheden produceren, waar je benigne tumoren van krijgt zoals endometriose en vleesbomen. Maar die kunnen wel maligne worden.
Je kan een microbioom-kanker behandelen met antibiotica, maar dan moet je wel zien dat je daarna voor een goede omgeving zorgt. Allicht ligt de toekomst wel in de poeptransplantatie van een natuurlijk microbioom.
Maar eigenlijk is er meer heil te verwachten van een ‘natuurlijke poeptransplantatie’. Het probleem is dat je geen contact meer hebt met ontlasting van jezelf en je kinderen, terwijl dat eigenlijk heel normaal is.
Biodispersal: het doorgeven van microbioom van de ene op de andere mens…
Je kan er een heleboel kankersoorten mee behandelen: colon, lever,… een verandering van microbioom is bij een heleboel kankers voordelig.
Een zuiver vegetarische voeding is niet de oplossing; want vegetariërs hebben een duidelijk hoger risico op kanker; we zijn daar niet voor gemaakt, we zijn omnivoren.
Maar je kan schaaldieren en gevogelte eten, in combinatie met een heleboel planten.
Je moet er ook voor zorgen dat het maagdarmkanaal zo bekleed is en dat de mucuscomponent specifiek gecompartimenteerd is: de juiste bacteriën, virussen, schimmels op de juiste plaats.
Het begint in de mond met een dun laagje, en de dikste mucuslaag hoort aan het einde van het colon, in het rectum: de slijmlaag moet er bestaan uit veel suikers. Bij aambeien is er nog maar een heel dun mucuslaagje, en dat is niet goed.
Dit kan je enkel bekomen door het eten van de juiste, complexe koolhydraten.
Vezels uit brood zijn niet oplosbare vezels. Die trekken enkel bacteriën aan die er propionzuur van maken, en daar kan je alleen maar glucose van maken. En van propionzuur in je hoofd krijg je autisme.
En we moeten leren van Afrikaanse mensen: faul back food: wortelen en knollen uit de grond. Daar zitten véél beesten in, maar ze roosteren de wortelen op een vuurtje, en van geroosterde pathogenen word je immuuntolerant: het is hetzelfde als een vaccin! Die pathogenen zijn symbionten die ons immuuntolerant kunnen maken.
Op het moment dat het vuile vuil van de industriële omgeving ons lichaam bereikt, worden we vatbaar voor alle ziekten, dan wordt de ui afgepeld. Enige oplossing: we moeten de ui weer pellen geven. En als dat lukt is iedere ziekte geneesbaar!
Er is een dier waar we enorm veel kunnen van leren.
De ’naked mole rat’: het is het meest sociale en liefste dier dat bestaat, en het is uniek: het leeft intermittent! Het wordt meer dan 32 jaar, kan geen kanker krijgen, veroudert niet, en lelijker kan het ook niet worden.
Ze hebben dus geregeld alle oude uitdagingen: intermitterende kou, hypoxie, honger,… en ze zijn ‘eusociaal’, ze hebben zeer veel sociaal contact en hoge oxytocinewaardes. Ze worden niet overgewichtig, hebben een snelle wondgenezing, en dit is allemaal gebaseerd op oxytocine. De mens is het ‘tweede sociale dier’ op aarde, en heeft dus eigenlijk ook zoveel oxytocine nodig.
Het microbioom van die rat is hetzelfde als bij honderjarigen en Hadza jagers. Met speciale bacteriën, zoals de Lactobacillus reuterii, die gerelateerd is aan oxytocine en sociale interactie.
Door het geregelde zuurstoftekort onder de grond hebben ze hoge hemoglobinewaardes, met een zeer hoge zuurstoftransportcapaciteit. Als je die rat in een zuurstofrijk labo brengt, leeft ze maar 19 jaar, want ze kan niet tegen 21 % zuurstof.
Als wij het intermittent living protocol doorvoeren dan doen we hypoxieoefeningen, een half uur per dag, 8 weken aan een stuk. En daarna heb je ook hoge hemoglobinewaardes en zuurstoftransportcapaciteit.
Nog iets: Boven 1500 m worden praktisch geen kinderen geboren met ADHD. ADHD-kinderen hebben een tekort aan dopamine, en misschien ook een dopamineconsumerend microbioom. Maar door hypoxieoefeningen, stijgt je dopamineproductie met 80 %!
We moeten Lactobacillus reuterii terug brengen, want die is praktisch verdwenen in Europa, en we hebben die erg nodig. De mens is een sociaal wezen, en dat heeft me die L. reutierii te maken.
Psychosociale stress en alleen zijn vernietigt L. reuterii zeer snel, en die wordt op enkele uren tijd vervangen door de Citrobacter rodentium; en die reageert op stress, met adrenaline. Dit induceert dan in de darm IBS en colitis door productie van TNFa: dit is de verbinding tussen psychosociale stress en IBD. En dan is de L. reuterii verdwenen.
Moeten gebaseerd zijn op de interactie tussen Homo sapiens en zijn oeromgeving: weer verbinding tussen mens en natuur. Je zou regelmatig enkele dagen in het bos moeten leven. De fytonciden die door planten en bomen afgegeven worden hebben via de bulbus olfactorium directe invloed op het gedrag van onze darm en flora: de darm ruikt en voelt.
Er is een analogie tussen het fysosoom van plant en de darm van de mens: in de grond is de diversiteit van de bacteriën 2 à 3 maal hoger dan bij de mens: een plant leeft veel rijker met een diverser microbioom.
De endosfeer van de wortels heeft een ongelooflijke analogie met het colon, naar pH, zuurstofgehalte én microbioom.
Steel, stam en blad lijken op de huid (microbioom) van de Homo sapiens.
En het microbioom van bloemen heeft de juiste diversiteit voor het microbioom van de mond:
je moet bloemen eten, een beetje is al voldoende om je mondmicrobioom te herstellen.
En: Het microbioom van ecologisch verbouwde groenten lijkt heel erg op dat van Homo sapiens… Maar steriele groenten deugen niet…
We zijn geen planteneters. We zijn omnivoren die veel planten eten…Maar eten we wel de juiste planten?
Het microbioom van een graankorrel heeft geen enkele analogie met de mens. Maar als we een plant onderzoeken die we altijd gegeten hebben, dan is dat microbioom wél analoog met de oer-Homo.
Er is iets fundamenteel fout in de akkerbouw en de industriële voedingsproductie.
Een grote dikke darm is een herbivoren-orgaan. Herbivoren eten alleen maar bladeren, die moeten geen PAMPS hebben.
Maar het volume van onze dunne darm hoort bij dieren die PAMPs eten (pathogenen). Wij zijn omnivoren, maar we hebben een zeer zure maag: pH 1,5. Dat hoort bij aaseters: zoals de gier, die bijna geen colon heeft.
En als we planten eten, moeten die pas op het einde van de darm een rol gaan spelen. Want met deze lange dunne darm moet je oppassen voor snelle suikers, omdat die anders in de dunne darm bacteriën gaan woekeren, en daar is de mens niet voor gemaakt.
NB. De kip is een carnivoor, die kan niet omgaan met graan! Als je ze graan geeft krijgt het dier dezelfde problemen als wij, zoals osteoporose: ze moeten op 41 dagen geslacht worden, want later breken ze hun poten!
Dus: we zijn goed in PAMPS eten. Er moeten PAMPS in de maag komen, om de Helicobacter zijn werk te laten doen: maagzuur stimuleren, en dat vindt dan waar het voor gemaakt is. We zijn gemaakt voor voedsel vol met microben: voedsel van onder de grond, en dierlijk voedsel.
En als je onze maagdarmanalogie vergelijkt met een plant: het ondergrondse deel is net zo belangrijk als de bladeren: voor beide ligt gezondheid in de diversiteit in de grond, zoals bij de kale rat, die zijn gezondheid uit de grond haalt.
Wij eten teveel bladeren en te weinig wortels.
En vergeet niet: het maagdarmkanaal dient voor de voeding van de hersenen
Het coronavirus zou in de grond of in een gezond microbioom geen enkele kans maken.
WUHAN is een van de meest geïndustrialiseerde regio’s, de mensen hebben er het slechtste microbioom, geen gezonde grond meer, wel veel neu5GC. En daar kon het coronavirus prolifereren. In Afrika krijgt het geen voet aan de grond..
En waar wel? In geïndustrialiseerd Europa en Amerika. En bovendien: het coronavirus heeft alle tijd om te leren, want er zijn geen opposanten van een goed microbioom.
De grond wordt armer, en onze planten ook, want die groeien op die grond. Het arme plantmicrobioom zit vol met pesticiden. De grond is niet verantwoordelijk meer voor het menselijk microbioom.
Je moet dus weer zoveel mogelijk diversiteit uit de (goeie) grond trekken, want daar is veel meer diversiteit dan in onze darm. Direct contact met de grond was altijd superbelangrijk.
Een ander groot probleem voor de menselijke gezondheid is dat we ook geen natuurlijke microbioomtransplantatie meer hebben: het plantmicrobioom, het grondmicrobioom, en de poep die via planten bij ons terugkwam met het voedsel. En dit zorgde vroeger voor alfadiversiteit. Je zou af en toe eens een stal moeten uitmesten…
Dit is overigens ook belangrijk voor de grond zelf: je kan grond en planten herstellen met een alfadivers microbioom.
Ook het drinkwater is een probleem: Filters voor drinkwater kunnen de filtergrootte niet reguleren, er zitten dus moleculen in die de grond nooit zou toelaten, en er zit niet in wat de grond wel zou toelaten. In de grond wordt er zeer divers en specifiek gefilterd. De grond laat geen enkel ongewenst ding door.
Ontwikkeling probiotica van de 4e,5e, 6e generatie zijn gebaseerd op prima poep: een heleboel bacteriën die maag- en galzuur hebben overleefd, en dat is veel stabieler. En naarmate het verder circuleert, worden al die bacteriën continu resistenter: de weg om een sterker, antibioticaresistent probioticum of microbioom te krijgen.
De mens kan prima weer Homo sapiens worden, maar weet dat dit niet alleen met voedsel kan. Alhoewel voedsel een belangrijk onderdeel is. Maar denk wat meer ‘onder de grond’ en eet wat meer wortels. Houd er ook rekening mee dat oude mensen zonder tanden geen wortels meer eten, maar ze zouden dat wortelmicrobioom wel moeten binnen krijgen: maak een soep van een heleboel wortels en knollen.
Wij zijn een sociaal wezen, en we hebben socialisatie en lichaamscontact nodig! Denk dus ook aan psychosociale stress en noradrenaline in de darm, die een waanzinnige invloed hebben op het microbioom: quorum sensing is en blijft een probleem.
Dus naast voeding en beweging, is vaak een psychosociale interventie nodig.
Blijf je graag op de hoogte van ons aanbod? Noteer dan hier je emailadres. We informeren je met plezier via onze nieuwsbrief.