depressie en inflammatie

Glutathion als tool naar herstel bij vitiligo

Onze huidige levensstijl leidt tot een verhoogd verbruik van de super detoxer glutathion, en de behoefte aan antioxidatieve bescherming groeit. Dankzij antioxidatieve mechanismen kan ons lichaam overleven in de uitdagingen van vandaag. Stoffen zoals glutathion fungeren als een essentieel verdedigingsmechanisme tegen deze moderne belasting. Een goede productie van glutathion is dan ook voor iedereen van belang. Ben je als therapeut op zoek naar een sparring partner voor jouw vragen over het gericht inzetten van suppletie in de praktijk? Lees verder en plan jouw gesprek met in onderaan deze post!

Glutathion staat bekend als de “master antioxidant” van ons lichaam. Deze eiwitmolecule is opgebouwd uit de drie aminozuren cysteïne, glutamine en glycine en speelt een cruciale rol in het beschermen van onze cellen. De thiolgroep (een zwavelverbinding in cysteïne) is het meest actieve en functionele deel van deze molecule. Glutathion is een super tool tegen antioxidatieve stress bij bij vitiligo. Je ontdekt er alles over in deze blog post!

In theorie maakt ons lichaam zelf glutathion aan, en het is ruim aanwezig in vrijwel alle cellen. Naast deze interne productie kunnen we glutathion en de bouwstenen ervan ook via onze voeding binnenkrijgen. Het komt voor in een breed scala aan verse groenten, fruit, vis- en vleesproducten, met name in asperges, avocado en walnoten.

In de praktijk blijken de glutathionvoorraden echter vaak onder druk te staan. Dit komt door de hoge eisen die het moderne leven aan ons lichaam stelt: de detoxificatie van schadelijke stoffen uit ons milieu, de afbraak van medicatie en xenobiotica, bescherming tegen luchtvervuiling, de verwerking van zware metalen, het beperken van stralingsschade en de afweer tegen virussen door onze dichtbevolkte leefomstandigheden. Glutathion is bij al deze processen betrokken.

 

Glutathion en oxidatieve stress bij vitiligo

Wat heeft glutathion te maken met vitiligo? Deze aandoening, gekenmerkt door een verlies van huidpigmentatie, wordt vaak gezien als een auto-immuunziekte. Bij vitiligo treedt een sterke ontstekingsreactie op tegen melanocyten, de huidcellen die melanine (pigment) produceren en de huidskleur in stand houden. De afbraak van melanocyten leidt tot een functioneel verlies van pigment, wat zich uit in witte plekken op de huid.

Een vergelijkbaar proces zien we bij het Marie-Antoinette-syndroom (Canities Subita), waarbij het haar van een persoon plotseling grijs lijkt te worden door verlies van pigment.

Bij vitiligo gaat de immuunreactie tegen melanocyten gepaard met de vrijzetting van grote hoeveelheden vrije radicalen, wat oxidatieve stress veroorzaakt. Deze stress wordt gekenmerkt door een overmatige productie van reactieve zuurstofsoorten (ROS), die schade aan omliggende weefsels veroorzaken en zo de progressie van pigmentverlies versnellen.

 

De rol van glutathion bij de behandeling van vitiligo

Het verminderen van oxidatieve stress is cruciaal bij de behandeling van vitiligo. Door de stress te verlagen, kunnen we de schade aan huidcellen beperken. Dit kan idealiter zonder gebruik van immuunsysteemblokkers zoals corticosteroïden, die nadelige bijwerkingen hebben.

Hier komt glutathion in beeld. Als krachtige antioxidant neutraliseert het vrije radicalen, waardoor verdere schade aan het lichaam wordt voorkomen. Bij vitiligo, waar de vorming van ROS extreem hoog is, raken de glutathionvoorraden in het lichaam snel uitgeput. Het aanvullen met antioxidanten is daarom essentieel. Gereduceerd glutathion (de voorkeursvorm voor suppletie) of NAC (N-acetyl-cysteïne) zijn effectieve keuzes. Vul deze aan met belangrijke mineralen zoals selenium en jodium, die een sleutelrol spelen in antioxidatieve processen.

 

What doensn’t kill you…

Is suppletie met externe stoffen de enige oplossing? Zeker niet. Het is minstens zo belangrijk om het lichaam zelf te stimuleren meer antioxidanten aan te maken.

Dit kan door voeding en suppletie te combineren met het blootstellen van het lichaam aan milde, evolutionair bekende stressfactoren. Deze aanpak, bekend als hormese, prikkelt het lichaam om zijn antioxidatieve capaciteit te verhogen. Het NRF2-mechanisme speelt hierbij een centrale rol.

Stressoren zoals intermittent fasting, koude- of hitteblootstelling en variërende zuurstofdruk activeren dit mechanisme. Binnen de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) staat dit bekend als het “Intermittent Living”-concept.

Kortom, bij verlies van huidpigmentatie zoals bij vitiligo is het belangrijk niet alleen het immuunsysteem en ontstekingsreacties aan te pakken, maar ook te focussen op glutathion en het versterken van de antioxidatieve capaciteit van het lichaam.

 

Heb je advies nodig over welke suppletie je optimaal kan inzetten?

Ik help je graag in een 10 minuten telefoongesprek met jouw vragen over Bonusan suppletie als therapie-voordeel voor jouw patiënt.