KPNI Belgium

Kleurstoffen uit de zee als zonnebescherming

De zomer is er! Althans, in mijn hoofd toch :-) Wanneer de zonnestralen steeds vaker opduiken en de zon ook weer warmte begint te geven, is het tijd om te denken aan huidondersteuning. Afhankelijk van jouw afkomst en genetische predispositie is jouw huid geprimed op meer of minder zonneblootstelling.

Als je donkerder van huidskleur bent, heb je hoogstwaarschijnlijk een dikkere huid barrière en ben je ontworpen op veel zonneblootstelling. Je neemt vitamine D trager op, je bent minder gevoelig voor zonnebrand en je hebt van nature een rijkere huidflora. Jouw pigmentatie beschermt je tegen UV-schade.

Maar… als je in België woont, weinig in de zon zit, en vooral tijd tussen vier muren doorbrengt, heb je veel sneller een vitamine D-tekort dan mensen met een lichtere huidskleur. Dit maakt donkerdere huidtypes gevoeliger voor immuniteits- en botproblemen.

Lees verder en plan jouw gesprek met in onderaan deze post!

België ligt nogal hoog boven de evenaar, en mensen die al enkele generaties op dit deel van de wereld zijn afgestemd hebben minder adaptatiecapaciteit aan een hoge UV-index. Dat wil zeggen dat velen van ons sneller in staat zijn om voldoende vitamine D op te nemen. De zon is er misschien minder vaak dan in het zuiden, maar àls ze hier dan is, dan kan een lichte huid merkbaar sneller vitamine D bijtanken. De compromis die de lichte huid daarvoor heeft moeten inleveren, is een meer ‘doorlaatbare’ barrière. Een lichtere huid is doorgaans dunner en heeft vaak een grotere permeabiliteit. Je kan je dus de vraag stellen of de omgeving niet sneller ‘binnenkomt’ bij de noordelijkere huid. Wat zou de impact kunnen zijn van alle niet-natuurstoffen in topische crèmes op dat soort huid? De risico’s van een toxinebelasting zouden wel eens groter kunnen zijn op een lichte tint.

De nood om onze huid beter te beschermen tegen de zon in de zomermaanden (of op vakantie) is reëel. Als je een relatief tekort hebt aan huidpigment, dan is het essentieel om vooral veel pigmenten van planten te eten. We kunnen zonnefilters perfect in onze voeding includeren. Hoe sterker de kleurpigmenten, hoe beter de bescherming tegen UV-schade. Dus ga vooral de komende maanden heel erg inzetten op allerlei regenboogkleuren op je bord: donkergroen, donkerpaars, donkerrood, donkerbruin, enzovoort.

Als je duikt in de artikelen naar wat nu de meest beschermende antioxidant of kleurstof is, dan zal je veel informatie terugvinden over ‘astaxanthine’. Astaxanthine is een lid van de carotenoïdengroep en is jouw beste investering in zonnebrandpreventie! In principe is astaxanthine een rood-roze kleurstof die uit de zee komt. Qua voeding kan je dus vooral denken aan krab, kreeft, garnalen, zalm en rode algen. Eet je die dingen niet, of te weinig, dan is suppletie een schitterende aanvulling op je voeding. Astaxanthine vormt ook een gouden combo met fucoxanthine, de groene kleurstof die rijkelijk aanwezig is in wakame, een zee-alg.

Dus, hoewel deze kleurstoffen uit de zee vaak worden ingezet als support voor ons immuunsysteem, zou het ook wel eens de moeite kunnen zijn om dit te overwegen als prep voor jouw huid die veel zon gaat zien.

Let wel: vele van deze stoffen, zoals de carotenoïden, zijn vetoplosbaar en kan je dus best met wat vetten combineren. Bij de maaltijd inzetten is dus van groot belang als je niet gewoon gekleurde stoelgang wil produceren 🙂

Heb je advies nodig over welke suppletie je optimaal kan inzetten?

Ik help je graag in een 10 minuten telefoongesprek met jouw vragen over Bonusan suppletie als therapie-voordeel voor jouw patiënt.