Lactoferrine: een power eiwit voor energiemetabolisme

Lactoferrine is een eiwit dat voornamelijk in de melk van zoogdieren wordt aangetroffen en wordt ook wel “het moedermelkeiwit” genoemd.

Ons lichaam maakt zelf lactoferrine aan. Het komt voor in de slijmvliezen, zoals in tranen, speeksel, de darmen, de baarmoeder en de vagina.

Maar het is vooral tijdens de borstvoedingsperiode dat de productie van lactoferrine de hoogste piek bereikt. Colostrum, de eerste melk na een bevalling, is een ware lactoferrine bom. Dat is essentieel voor de ontwikkeling van een goed functionerend immuunsysteem en beschermt pasgeborenen tegen infecties in de eerste maanden van hun leven.

Dit krachtige eiwit doet echter veel meer dan dat! Het speelt ook een verrassende rol in het energiemetabolisme, door een aantal fascinerende super powers.

Lees verder en plan jouw gesprek met in onderaan deze post!

1. IJzerregulatie: Een van de belangrijkste functies van lactoferrine is het binden van ijzer. In de mitochondriën, de krachtcentrales van je cellen, is ijzer nodig om zuurstof om te zetten in energie. Helaas kunnen veel pathogenen ijzer gebruiken als energiebron, waardoor het belangrijk is dat ijzer niet zomaar rondslingert in je bloedbaan. Lactoferrine zorgt ervoor dat je lichaam de juiste hoeveelheid ijzer beschikbaar heeft, wat essentieel is voor optimale energieproductie, terwijl het ijzer tegelijkertijd beschermt tegen indringers. Het gebruik van lactoferrinesuppletie is om die reden ook een beter alternatief dan zuivere ijzersuppletie bij een ijzertekort in het bloed.

2. Immuunmodulatie: Lactoferrine speelt een rol in het reguleren van het immuunsysteem. Chronische ontstekingen werken als een lek in je energiereserves, waardoor je energieniveau daalt en bijdraagt aan vermoeidheid en metabole aandoeningen zoals diabetes type 2. Door ontstekingen te verminderen, kan lactoferrine helpen om je energieniveau te stabiliseren en je metabolisme te ondersteunen.

3. Anti-inflammatoire werking: Chronisch aanhoudende immuunactiviteit leidt tot insulineresistentie en vermindering van mitochondriale capaciteit. Door zijn ontstekingsremmende werking helpt lactoferrine je lichaam om efficiënter energie te gebruiken, wat bijdraagt aan een beter algemeen welzijn.

4. Directe invloed op metabole processen: Lactoferrine helpt bij de afbraak van vetten en stimuleert de werking van mitochondriën, waardoor de energieproductie verbetert. Het moduleert metabolische enzymen, beïnvloedt mitochondriale biogenese (het proces waarbij nieuwe mitochondriën worden aangemaakt), heeft effect op cellulaire signaleringsroutes zoals de AMP-geactiveerde proteïne kinase (AMPK) route, en bevordert celgezondheid en celstabiliteit.

Heb je advies nodig over welke suppletie je optimaal kan inzetten?

Ik help je graag in een 10 minuten telefoongesprek met jouw vragen over Bonusan suppletie als therapie-voordeel voor jouw patiënt. 

Benieuwd naar hoe lactoferrine een game changer kan zijn voor vruchtbaarheid? Je leest het in mijn volgende blogpost!