Migraine is een complex symptoom met vele puzzelstukken.

Migraine is een complex symptoom

Migraine is een complex symptoom met vele puzzelstukken en als therapeut vind ik het enorm boeiend. Praktisch gezien kan je bij migraine spreken over een vasoconstrictie waarbij de bloed-hersenbarrière betrokken is, gevolgd door een reactieve vasodilatatie met neuro-inflammatie. Maar dat is maar het topje van de ijsberg... Ben je als therapeut op zoek naar een sparring partner voor jouw vragen over het gericht inzetten van suppletie in de praktijk? Lees verder en plan jouw gesprek met in onderaan deze post!

Een overkoepelende factor is dat migraine ontstaat vanuit een subjectief ervaren van “gevaar” door het brein. De hersenen ervaren een zekere mate van onveiligheid, waardoor ze zich gaan beschermen.

Laten we inzoomen: wat zien we op de foto van migraine?

 

  1. Overprikkeling van de zenuwen
    Een overmaat aan glutamaat, een excitatoire neurotransmitter, kan leiden tot een verstoorde balans in de neurotransmitters in de hersenen. GABA daarentegen, werkt als een remmende neurotransmitter die het zenuwstelsel kalmeert. De productie van GABA wordt sterk beïnvloed door de gezondheid van de darmflora. Darmgezondheid is dus cruciaal.
  2. Verstoorde leverwerking en methylatie
    De lever speelt een essentiële rol in het metabolisme van toxines en hormonen. Wanneer de leverfunctie verstoord is, kunnen zich schadelijke stoffen ophopen, wat migraineaanvallen kan triggeren. Het ondersteunen van de leverfunctie door leverondersteunende voedingsmiddelen is essentieel. Daarnaast is een goede methylatiecapaciteit van belang voor het reguleren van ontstekingsprocessen. Het optimaliseren van de inname van B-vitaminen, vooral B12 en foliumzuur, is hierbij cruciaal. Check dit altijd bij migraine.
  3. Energietekort in de Hersenen
    Wanneer ik zeg dat migraine steeds een gevolg is van een ‘gevaar’ signaal, is het belangrijk om te beseffen dat een van de allergrootste gevaarsignalen een tekort aan batterijen is! Je wilt ten allen tijde een brein dat voldoende energie kan inzetten. Migrainepatiënten zijn meestal ook personen met een behoorlijk actief brein (de P in de PNI).
    Wat is er belangrijk? Het vermogen om ketonen (en zelfs lactaat) te gebruiken als energiebron is cruciaal om energiedips te voorkomen. Het verhogen van de metabole flexibiliteit bij migraine is een grote stap. Als het lichaam lange tijd overwegend koolhydraten ter beschikking heeft gehad voor energie, kan dit leiden tot een verminderd aantal MCT-transporters (opnamepoorten voor ketonen). Dit vertaalt zich naar een tekort aan hersenbatterijen als de bloedsuikerspiegel laag is. Het overslaan van een maaltijd kan dan leiden tot het ervaren van ‘gevaar’. Een lage bloedsuikerspiegel kan in dat geval een migraineaanval uitlokken.
  4. Hormonale Factoren
    Oestrogeendominantie kan een significante rol spelen bij het ontstaan van migraine. Veranderingen in hormonale niveaus kunnen invloed hebben op het zenuwstelsel en bijdragen aan de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen. Daarnaast zullen xeno-oestrogenen, die in veel huishoudelijke producten en voedingsmiddelen aanwezig zijn, zoals plastic verpakkingen, pesticiden en bepaalde cosmetica, rechtstreeks bijdragen aan hormonale verstoringen. Het gebruik van synthetische oestrogenen, zoals ethinylestradiol (EE), in anticonceptiepillen en andere hormoontherapieën kan ook de hormonale balans verder verstoren. Het is essentieel om bewust te zijn van deze stoffen en waar mogelijk blootstelling te minimaliseren.
  5. De Mond
    Bij migraine klachten is het van groot belang om de mond gezondheid stevig onder de loep te nemen. Vaak is er een verhoogde kaak spanning, ook tandenknarsen en NKO problematiek kan optreden. Ondersteun mondflora, pH en mond barrière, en evalueer de prikkeling van de Nervus Trigeminus. De Mond is ook sterk verbonden met het Emotional Motor system (EMS) en heeft nood aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Maak dit bespreekbaar.

 

Verder is het inzetten van stoffen om het brein te ondersteunen een grote meerwaarde. De overprikkeling bij migrainepatiënten is een vicieuze cirkel en een initiële relief is vaak essentieel voor de investering in de weg naar long term herstel.

 

  • Riboflavine (vitamine B2): Moduleert de glutamaatafgifte. B2 ondersteunt ook de mitochondriën, de energieproducenten van onze cellen. Het speelt een belangrijke rol in de elektronentransportketen en helpt mitochondriale disfunctie te voorkomen, wat cruciaal is voor de energielevering aan neuronen. B2 heeft daarnaast ook antioxidatieve eigenschappen, wat neuro-inflammatie kan verlagen.
  • Ginkgo Biloba (Japanse tempelboom): Ondersteunt de bloedtoevoer naar het brein.
  • Vitamine B12 en Foliumzuur: Deze vitamines zijn betrokken bij het methylatieproces en het metabolisme van homocysteïne. Verhoogde homocysteïne-waarden zijn geassocieerd met migraine en bevorderen neuro-inflammatie.
  • Vitamine B6: Speelt een ondersteunende rol in het homocysteïnemetabolisme en is cruciaal voor het behouden van een gezonde neurotransmitterbalans.
  • Magnesium: Denk niet alleen aan het inzetten van de bisglycinaatvorm om de glutamaat-pathway te kalmeren, maar ook aan de citraatvorm om vaatwanddilatatie te faciliteren.

 

De kPNI-aanpak bij Migraine

De integrale aanpak van migraine vanuit een kPNI-filosofie biedt patiënten een breder perspectief dan de huidige louter farmaceutische aanpak. Het in dialoog treden met de patiënt over zijn of haar risicofactoren en leefstijlbelastingen is essentieel voor herstel op lange termijn. Het verschaffen van inzicht in de werkingsmechanismen is belangrijker dan ooit om de levenskwaliteit te herstellen en klachten te verminderen. Door het in kaart brengen van ‘de film’ van de patiënt kunnen we tools identificeren waardoor hij of zij zichzelf kan ondersteunen in de dagelijkse realiteit.

 

Heb je advies nodig over welke suppletie je optimaal kan inzetten?

Ik help je graag in een 10 minuten telefoongesprek met jouw vragen over Bonusan suppletie als therapie-voordeel voor jouw patiënt.