Vitex agnus castus: een alternatief voor ADHD-medicatie

In de moderne samenleving wordt Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD of ADD) erkend als een van de meest voorkomende neurologische klachten bij zowel kinderen als volwassenen. Volgens recente statistieken van het Belgische Gezondheidsinstituut (Sciensano) blijkt dat de prevalentie tussen 5 tot 7% ligt!

In België alleen al heeft ADHD de afgelopen decennia aanzienlijk aan aandacht gewonnen, waarbij steeds meer mensen worden gediagnosticeerd en behandeld.

De meest voorgeschreven medicijnen voor ADHD in België zijn stimulerende middelen zoals methylfenidaat (Ritalin, Concerta) en amfetamine-achtige geneesmiddelen zoals dexamfetamine (Dextroamphetamine).

In een wereld waarin medicatie vaak de eerste en enige optie lijkt te zijn, begint echter een stille revolutie. Misschien kan het ook anders …?

Lees verder en plan jouw gesprek met in onderaan deze post!

Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde weten we ondertussen dat het inzetten van voldoende DHA (een omega 3 vetzuur) en het kalmeren van de glutamaat pathways tot een rustiger brein zal leiden. Een brein dat minder onder hoogspanning staat, vermindert de klachten van ADHD.

In de KPNI gaan we nog een stapje verder. We weten dat ADHD vooral te maken heeft met een verlaagde dopamine activiteit in het brein. Dopamine is cruciaal is voor cognitieve functies zoals aandacht en motivatie, en staat centraal in de neurobiologie van ADHD. Hierdoor zit er ook een stukje verslavingsvaatbaarheid in verweven. Als dopamine minder goed werkt, dan is het niet handig om ook nog eens onze endorfine-receptoren te gaan bezetten. Exorfines uit de voeding, zoals gluten en caseïne, uit ons eetpatroon schrappen brengt ons weer een stap dichter naar minder chaos en een makkelijkere reward in dat brein!

Plant power

Ken je Vitex Agnus of ‘Monnikspeper’?

Deze ster uit de fytotherapie staat bekend als wondermiddel voor hormonale problemen bij de vrouw omdat het prolactine en progesteron reguleert. Bovendien heeft het als “aromatase-remmer” een positieve invloed op de verhouding tussen oestrogenen en testosteron.

Maar wist je ook dat het de dopaminerge activiteit in de hersenen verhoogt?

Het bevat diterpenen die binden aan dopamine-2-receptoren in de hypothalamus en hypofysevoorkwab. Vanuit de literatuur wordt het momenteel vooral gebruikt als essentiële olie bij ADHD. Bij ons staat het onderzoek naar Vitex Agnus bij ADHD nog in de kinderschoenen, maar in de oude Perzische tijd werd het bijvoorbeeld al ingezet bij epilepsie.

Door de dopamine niveaus te reguleren, kan monnikspeper benaderd worden als veilig alternatief voor de traditionele medicijnen die niet zonder bijwerkingen en risico’s zijn.

Verder bevat Vitex Agnus ook neuroactieve flavonoïden die het GABA systeem stimuleren, moduleert het de afgifte van acetylcholine en verhoogt het de melatonine secretie. Nog drie bijzondere pathways die bijdragen aan een gezond brein en zenuwstelsel dat tegen een stootje kan!

Deze manier van denken biedt ons als therapeut alvast veel potentieel, vind je niet? En herinnering aan de kracht van de natuur, met een warme oproep om te blijven verkennen en te innoveren in onze benadering van gezondheidsklachten.

Heb je advies nodig over welke suppletie je optimaal kan inzetten?

Ik help je graag in een 10 minuten telefoongesprek met jouw vragen over Bonusan suppletie als therapie-voordeel voor jouw patiënt.