Bij hernia denken we in de eerste plaats aan een mechanisch probleem. Door lokale overbelasting kan de tussenwervelschijf de druk niet meer opvangen. En uiteindelijk begeeft hij het onder de druk. De discus scheurt zodat de inhoud ervan noodgedwongen naar buiten verschuift. Een hernia is dus 'een uitpuilende discus'.
Kan het zijn dat er méér is dan enkel een fysieke overbelasting?
Waarom scheurt die discus bij de ene persoon sneller dan bij de andere?
Vanuit de klinische PNI weten we dat klachten nooit slechts één oorzaak hebben. In de aanloop naar de huidige klacht (de foto) zijn er in de weg (de film) die daaraan vooraf gaat steeds meerdere elementen aanwezig die een logisch pad naar ziekte vertonen. Het is aan de PNI-therapeut om die samen met de patiënt te ontrafelen en in kaart te brengen.
Een hernia is niet louter een lokaal probleem. Er spelen metabole factoren mee die de integriteit van onze weefsels dagelijks beïnvloeden. Zo is het heel waarschijnlijk dat er al eerdere stressors aanwezig waren die de tussenwervelschijf verzwakten. De overbelasting is dan niet meer de oorzaak van de hernia, maar eerder de druppel die de emmer deed overlopen.
Zullen we een aantal van die factoren benoemen?
Wanneer men biopten heeft genomen van disci bleek dat er een infiltratie van bacteriën te zien was. Er zijn pathogenen aangetroffen van orale, mucosale origine of van op de huid.
Hoe geraken die bacteriën dan op the crime scene?
Wanneer onze lichaamsbarrières niet meer intact zijn, zijn wij vatbaar voor de infiltratie van allerlei indringers. Dat kan via een lekke darmwand, een gecompromitteerde huidbarrière, maar zeker ook via een niet-intacte nasopharyngeale ruimte.
Onze mond is een belangrijke toegangspoort voor veel pathogenen die zich in de discus kunnen nestelen. Een voorbeeld daarvan is Porphyromonas Gingivalis.
Gingivitis of periodontitis zijn een ware voedingsbodem voor laaggradige ontsteking. Bacteriën komen binnen en kunnen zich verstoppen voor ons immuunsysteem door in een dormant state te blijven. Zo is infectie vanuit de mond een heuse risicofactor voor een hernia. Dus, alles start met een gezonde mond.
Vanuit dit perspectief kunnen we inzetten op barrière herstel en mondgezondheid als breedspectrumpreventie voor discusproblemen.
Omdat chronische emotionele belasting kan leiden tot problemen met mondintegriteit, kan de emotionele component — de P in de PNI — op een ereplaats in de film rekenen.
Onze mond en het emotional motor system (of EMS) zijn namelijk sterk met elkaar verbonden via de Nervus Trigeminus. Wanneer onze hersenen gevaarsignalen waarnemen, ondervindt onze mond daar hinder van. Via de innervatie van onze tanden en onze kaken is deze zenuw sterk geïmpacteerd door onze emoties.
Als wij ons onveilig voelen, belasten wij de botstructuren in onze kaak sterk via de osteocalcine route. Evolutionair gezien zijn ons kaakgewricht en onze tanden bovenal overlevingstools. Nu ‘bijten’ wij meestal alleen nog maar figuurlijk van ons af. Bij kleine kinderen zie je deze reflex op bedreigingen af en toe nog wel eens opduiken.
Niet alleen de mondbarrières worden gecompromitteerd bij stress. De chronische activatie van ons sympathische zenuwstelsel leidt ook tot een verandering in ons speeksel: het wordt viskeuzer en plakkeriger. Ook dat maakt ons meer vatbaar voor infiltratie van bacteriën.
Een gezond bioritme is pure herniapreventie. Melatonine zorgt ervoor dat onze tussenwervelschijven tijdens de nacht beter herstellen. Bij voldoende kwalitatieve slaap kan onze discus terug voldoende vocht opnemen. Wanneer de productie van melatonine ontoereikend is, kan dit een negatieve impact hebben op de dikte van onze tussenwervelschijven.
Uiteraard zijn er nog elementen die meespelen. Denk ook aan de rol van insuline in botgezondheid, een juiste energieverdeling, toestemming van de health governor etc.
Dat is het mooie aan de integrale benadering vanuit de klinische PNI. Als je begint te denken met een PNI-mindset, dan heb je opeens een heuse toolbox tot je beschikking. Er zijn een heleboel interventies die jouw patiënt kunnen ondersteunen om de weg naar herstel terug te vinden.
Blijf je graag op de hoogte van ons aanbod? Noteer dan hier je emailadres. We informeren je met plezier via onze nieuwsbrief.