Het onzichtbare leven in je mond

Ligt het aan mij, of wordt iedereen tegenwoordig om de oren geslagen met de term ‘microbioom’? :-) Het microbioom is de verzameling van alle virussen, bacteriën en schimmels die wij dagelijks met ons meedragen. Sterker nog, de term "microbioom" omvat niet alleen deze micro-organismen, maar ook al hun genetische informatie. De rol van deze medebewoners wordt steeds meer ontrafeld. Terecht! Meer dan ooit tevoren zijn we ons bewust van de impact die deze beestenboel heeft op ons welzijn in de brede zin van het woord. Hoewel het darmmicrobioom vaak centraal staat in discussies over gezondheid, vergeten we vaak de mondflora, een complex van bacteriën, schimmels en virussen in onze mondholte. Dit ecosysteem heeft een grote invloed op de gezondheid van ons hele lichaam. Met meer dan 700 verschillende bacteriestammen is onze mond een cruciaal onderdeel van ons immuunsysteem. De balans van deze bacteriën, ook wel het mondmicrobioom genoemd, wordt beïnvloed door hoe we ademen, wat we eten en heeft zelfs een innige band met onze emoties.

Volgens Dr. Steven Lin, een functioneel tandarts en auteur van ‘The Dental Diet’, is de mond een van de dichtstbevolkte microbiële ecosystemen op de planeet. “Even stilstaan bij het feit dat je elke seconde duizenden bacteriën doorslikt, kan je perceptie van mondgezondheid totaal veranderen,” zegt hij. Dr. Mark Burhenne van AskTheDentist, een andere toonaangevende functionele tandarts, benadrukt daarom ten zeerste dat een gezonde mond niet draait om het doden van alle bacteriën! De boodschap is eerder om te streven naar het in stand houden van een gebalanceerd mondmicrobioom. Ik vergelijk het altijd graag met een moestuin. Je wilt veel verschillende soorten, en van alles een beetje, zodat elke soort in harmonie met elkaar kan floreren.

Je mondflora vormt een belangrijk onderdeel van een gezond spijsverteringssysteem en een robuust immuunsysteem. Het is de toegangspoort tot je lichaam. Bacteriën in je mond beïnvloeden niet alleen je gebit, maar ook je hart, longen, maag, darmen en zelfs je hersenen. Als de balans van deze bacteriën verstoord raakt, een situatie die bekendstaat als “orale dysbiose”, kan dit een cascade van gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk aan hart- en vaatziekten, darmklachten, migraine en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Mijn beste tips voor een gezond mondmicrobioom:

1. Neusademhaling
Ademen door je neus zorgt voor een betere balans in je mondmilieu. Ademen door je mond, vooral ‘s nachts, kan leiden tot een droge mond en een verstoring van de bacteriële balans. Mouth taping kan hiervoor een goede oplossing zijn.

2. Lagere maaltijdfrequentie
Door minder vaak te eten, geef je je mondflora de kans om te herstellen tussen de maaltijden door. Dit zorgt voor een stabielere zuurgraad en een beter gebalanceerde bacteriepopulatie.

3. Oil pulling na de maaltijd
Spoel je mond met een lepel kokosolie om de zuurgraad te herstellen en schadelijke bacteriën te verwijderen, zonder de goede bacteriën te doden. Dit helpt ook bij het behoud van een gezond mondslijmvlies.

4. Orale probiotica
Het gebruik van extra bacteriestammen specifiek voor de mond kan een zeer interessante aanvulling zijn bij mensen die kampen met aanhoudende mondklachten zoals parodontitis. Het kan zelfs ingezet worden bij minder voor de hand liggende klachten zoals migraine, reflux of SIBO.

Bacteriën veranderen je hele micro-omgeving en sturen zo ook je gehele energiemetabolisme aan; ze beïnvloeden je neurotransmitterproductie en moduleren je immuunrespons. Reden te meer om deze interventie toe te voegen aan je toolbox, vooral als het om kinderen gaat waarbij de eerste drie interventies moeilijk blijken.

Heb je advies nodig over welke suppletie je optimaal kan inzetten?

Ik help je graag in een 10 minuten telefoongesprek met jouw vragen over Bonusan suppletie als therapie-voordeel voor jouw patiënt.