Mentaal in balans met saffraan

Saffraan staat al eeuwen bekend als een van de duurste en meest waardevolle specerijen ter wereld. De felrode , en vooral zeer dure draadjes zijn eigenlijk de meeldraden van een krokusbloem die met de hand geplukt moeten worden. Het kruid dat we kennen als ‘het rode goud’ is echter veel meer dan zomaar een luxe-specerij; het heeft een rijke geschiedenis als geneesmiddel bij oude volkeren. In de oudheid werd saffraan in Mesopotamië en Egypte gebruikt als geneeskrachtig middel voor wondverzorging, huidproblemen en spijsverteringsstoornissen. De medicinale waarde van saffraan vond later zijn weg naar de Griekse en islamitische geneeskunde, waar het werd toegepast voor de behandeling van mentale aandoeningen en infecties. No wonder, want saffraan barst van de bioactieve stoffen.

Zullen we er een paar benoemen?

Laten we inzoomen op crocine, safranal en picrocrocine. Deze stoffen geven saffraan de karakteristieke smaak, geur en kleur. Ze behoren tot de familie van de zogenaamde carotenoïden.
Je weet wel, dat zijn de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke rood-oranje kleur. Zo fungeert saffraan in de eerste plaats als een zeer krachtige antioxidant. Antioxidanten zijn enorm interessant voor
het beperken van allerlei “collateral damage” in je energie- of afbraakprocessen. Ze neutraliseren zogenaamde vrije radicalen en houden alles dus jong en soepel binnenin. Je kunt saffraan dus perfect bestempelen als een breed spectrum anti-aging interventie. The red gold keeps you young!

Daarnaast zorgt saffraan voor het remmen van de opname van een aantal neurotransmitters zoals serotonine. Zo blijft serotonine langer beschikbaar in je synaptische zone (de plek waar je zenuwen elkaar informatie doorgeven).
→ Lees : je voelt je langer blij, relaxed en gelukkig. Tof, toch?
De werking van saffraan is op dit punt eigenlijk helemaal te vergelijken met die van de zogenaamde SSRI’s – de selectieve serotonine heropnameremmers, AKA de meest verkochte antidepressiva op de markt.
Maar dan zonder de nadelen.
Sommige bronnen benoemen saffraan ook als “neuroprotectief” vanwege de specifieke beschermingscapaciteiten voor ons zenuwstelsel. De hedendaagse wetenschap tracht de complexe en uiterst talrijke pathways te ontrafelen waarin saffraan onze menselijk biochemie beïnvloedt. To be continued, zou ik zeggen, want het begrijpen van deze werkingsmechanismen kan alleen maar bijdragen aan het ontzag dat wij als mens mogen
hebben voor planten.
Ik benoem alvast 3 grote groepen klachten waarbij je kunt denken aan het inzetten van de crocus sativus :

– Brein
Saffraan beïnvloedt neurotransmitters die cruciaal zijn voor ons humeur en emotioneel welzijn. Bij symptomen van milde depressie, angst of mentale uitputting kan saffraan helpen om de stemming te verbeteren en de algehele mentale weerbaarheid te verhogen. Je kunt het vergelijken met een warm dekentje over je gemoed; het brengt je een geluksgevoel.
Het kan ook ondersteunen bij ADHD door een gunstige invloed op aandacht en impulscontrole. De antioxidante en neuroprotectieve eigenschappen van saffraan kunnen oxidatieve stress en ontstekingen in de hersenen verminderen, wat gunstig kan zijn voor cognitieve functies zoals aandacht en geheugen. Denk aan interventies na hoofdtrauma, maar vergeet ook geen sociale stress (s-AMP) of algehele symptomen van neuro-inflammatie. Uiteraard bekijk je bij deze symptomen ook de nodige hersenbouwstoffen, zoals inname van voldoende omega-3 vetzuren, choline en de nodige mineralen. Ook bij afbouw van antidepressiva kan
het aangewezen zijn om samen met een arts crocus sativus in te zetten.

– Inflammatie en voortplanting
Saffraan werkt anti-inflammatoir en helpt ontstekingsprocessen in het lichaam te verminderen. De vrije radicalen die vrijkomen bij aanhoudende immuunactivatie worden mooi geneutraliseerd door de krachtige antioxidatieve eigenschappen van saffraan. Dit maakt dit kruid bijzonder nuttig bij het beheren van bijvoorbeeld artritis, allergieën of auto-immuunziekten. Maar denk ook verder aan laaggradige ontsteking en neuro-inflammatie. Je kunt het zelfs beschouwen als een anti-aging en pro-fertiliteit interventie. Zoals je weet, zitten eicellen vol met mitochondriën, en daar heeft oxidatieve stress een grote impact op.
Het inzetten van een super-antioxidant zoals saffraan zou kunnen bijdragen aan gezonde eicellen. Ook bij mannen loont het inzetten van saffraan. Uit een studie in het International Journal of Obstetrics and Gynecology bleek dat de beweeglijkheid en morfologie van sperma bij mannen verbeterde. Dit wordt toegeschreven aan de antioxidatieve eigenschappen van saffraan, die spermacellen beschermen tegen oxidatieve stress. Een
andere studie, gepubliceerd in het Phytomedicine Journal, onderzocht het effect van saffraan op erectiele functie. Mannen met milde tot matige erectiestoornissen die tien dagen lang dagelijks 200 mg saffraan kregen, vertoonden een significante verbetering van hun erectiele functie. Deze verbetering wordt toegeschreven aan een verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen en ontspanning van de gladde spieren door saffraan. Interessante insteek, nietwaar?

– Spijsvertering
De bittere smaak van saffraan stimuleert de afscheiding van allerlei nuttige spijsverteringssappen. Zo bevordert het o.a. de productie van maagsap, wat helpt bij de afbraak van voedsel en leidt tot een efficiëntere vertering verder in de darmen. Het is gunstig voor de galproductie in de lever, en galsappen zijn dan weer essentieel voor de vertering van vetten en het voorkomen van galstenen. De antioxidanten in saffraan dragen bij aan het
verminderen van ontstekingen en beschermen het spijsverteringsweefsel tegen schade. En last but not least kan saffraan helpen bij het reguleren van de eetlust, wat het een nuttige tool kan maken bij eetproblemen of dyspepsie.

Dus, als je je ooit afvraagt waarom saffraan zo duur is, denk dan niet alleen aan de 100.000 meeldraden die je nodig hebt voor 1 kg saffraan… Denk vooral aan de mentale upgrade die je krijgt bij een kopje rood goud 😉